logo

•• Zásady správneho skladovania čerstvých rýb ••
 

Tak ako pri všetkých potravinách, aj v prípade rýb platí, že najvyššiu kvalitu a najlepšiu chuť majú, keď sú čerstvé. Existuje niekoľko spôsobov ako ryby udržať čerstvé čo najdlhšie, a tak zachovať aj ich plnú kvalitu. 

Keďže ryby žijú vo vode, počas života sú zvyknuté na nižšie teploty než suchozemské živočíchy. Niektoré druhy rýb dokážu prežiť vo vode, ktorá sa teplotou približuje takmer bodu mrazu. Akonáhle je rybacina vystavená vyššej teplote, veľmi rýchlo môže dôjsť k jej pokazeniu. 

Na uskladnenie ryby treba myslieť už pri jej nákupe, ideálnym spôsobom je prenos v taške s izoláciou. Prvým krokom po príchode domov by malo byť jej vypitvanie. Je nevyhnutné sa zbaviť hlavy, žiabrov a tiež vnútorností. Majú totiž omnoho rýchlejšiu kazivosť ako zvyšok ryby. A akonáhle sa začnú kaziť, môžu poškodiť aj ostatné mäso. Prejavuje sa to pachuťou a miernym zápachom. 

Po vypitvaní je potrebné rybu nechať asi na polhodinu vyschnúť a jej vnútro vystlať čistou handrou alebo gázou. Využiť sa môžu aj prírodniny – čerstvé listy zeleniny alebo žihľava. Následne sa do utierky zabalí celá ryba a uloží sa do chladničky. Je nevyhnutné, aby bola zabalená do prievzdušného materiálu. Ak by bola zabalená napríklad v igelite, môže dôjsť k jej pokazeniu. 

Rybu je tiež nutné dôkladne schladiť rozdrveným ľadom v nádobe. Na jeden kilogram ryby pripadajú asi dva kilogramy ľadu. Nádoba by mala mať na dne dierky, aby nimi mohol odtekať roztopený ľad. Čerstvá ryba vydrží v chladničke pri teplote okolo 0° Celzia asi štyri dni.

 

Na stiahnutie: 
Podporný materiál 
Zásady správneho skladovania čerstvých rýb.pdf
 

 
 
PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...